أربع زمزميات فخارية خاصة بمزار القديس مينا محفوظة بمتحف آثار ملوي بالمنيا “نشر ودراسة

شارك الباحث/ أحمد سيد محمد الصاوي … المعيد بقسم الآثار الإسلامية كلية الآثار جامعة سوهاج، ببحث مهم فى العدد الأول 2019م بمجلة أبيدوس بعنوان (أربع زمزميات فخارية خاصة بمزار القديس مينا محفوظة بمتحف آثار ملوي بالمنيا  “نشر ودراسة)، وهو بحث مستل من رسالة الماجستير الخاصة به، ملخصه:

يحتفظ متحف ملوي للآثار بمحافظة المنيا ضمن مقتنياته بأربع زمزميات تخص الزوار القاصدين قبر القديس مينا، تُنشر لأول مرة، كانت هذه التحف محفوظة بالمخزن المتحفي بالأشمونين، ثم نقلت إلى متحف ملوي بعد إعادة افتتاحه للزيارة بتاريخ 31-8-2016م، وقد عُثِر عليها في حفائر متعددة، لم تذكر السجلات بمتحف ملوي ولا بالمخزن المتحفي بالأشمونين المصدر الذي عُثر فيه على هذه التحف، لكن الثابت أنها جميعا عثر عليها بمواقع الآثار القبطية بإقليم المنيا.

ويبدأ البحث بتمهيد يناقش فيه المسمى الدقيق لهذه التحف حيث أطلق عليها بعض الباحثين قوارير القديس مينا، وبعضهم سماها “قنينات المياه الخاصة بالقديس مينا”… ثم يتطرق الباحث للإشارة لموقع “أبو مينا” بغرب الإسكندرية، وكذلك تعريف بالقديس مينا الذى إليه تنسب هذه المنتجات، ثم تأتى الدراسة الوصفية الدقيقة لهذه التحف، ثم الدراسة التحليلية التي تحتوي علي دراسة أشكال التحف وأغراضها الوظيفية، ثم مناقشة العناصر الزخرفية التي ظهرت على هذه التحف، وتحليلها، ومحاولة تأريخ هذه التحف وفقًا لأحدث الدراسات التي تناولت نماذج منها. ويُختتم البحث بأهم النتائج التي توصل إليها الباحث، ثم ثبت بالمصادر والمراجع، وكذلك تضمين البحث مجموعة من الخرائط لموقع أبو مينا مع تصاوير القطع موضع البحث، وكذلك التحف التي استعان بها الباحث في الدراسة المقارنة.

The museum of antiquities of Mallawi in Minia has four flasks belonging to Saint Mina. These flasks, which are published for the first time, are kept in the museum store in Ashmounin. Then, they are transferred to the museum of Mallawi after its re-inauguration on 31/8/2016. Although these artifacts were found in several excavations, the records of Mallawi and Ashmunin museums did not mention the original source where they were found. However, they are all found in the site of Coptic monuments in Minia territory.

The study begins with a preliminary discussion investigating the exact name of these artifacts. This is simply because some researchers describe them as the flasks of Saint Mina, while others call them as Saint Mina’s water bottles. The researcher refers to the location of “Abu Mina” in western Alexandria as well as the definition of St. Mina to whom these products are attributed. Then comes the accurate descriptive part of these artifacts, and the analytical part that includes the investigation of the method of industry and decoration, then the forms and functional purposes of the artifacts. The research also discusses the decorative elements that appeared on these artifacts, analyzes them, and tries to date these artifacts according to the latest studies that dealt with such samples. The research concludes with the most important results of the study proved by sources and references and the inclusion of a set of maps of the location of Abu Mina with photographs depicting the pieces in question as well as artifacts used by the researcher in the comparative study.