الأواني الزجاجية وأدوات الإضاءة من حفائر آزاك خلال القرنين 13-14م (جنوب روسيا)

شارك السيد الدكتور/ وليد على محمد خليل، أستاذ الآثار والفنون الإسلامية المساعد-قائم بعمل رئيس قسم الآثار الإسلامية -كلية الآثار – جامعة الفيوم، ببحث فى العدد الأول 2019م عن (الأواني الزجاجية وأدوات الإضاءة من حفائر آزاك خلال القرنين  13-14م (جنوب روسيا))؛ ملخصه

تعد دراسة التحف والأوانى الزجاجية وأدوات الإضاءة فى منطقة جنوب روسيا خلال القرنين الثالث عشر والرابع عشر الميلاديين من الدراسات الهامة التى تلقى الضوء بشكل متخصص على اللقى الأثرية الزجاجية من خلال ما تم استخراجه من حفائر آزاك بمدينة آزوف بروسيا (راستوف أون دون، جنوب روسيا)، وهى المنطقة الأكثر ثراءً ، والتى تم العثور فيها على العديد من التحف الأثرية المختلفة من معادن وخزف وفخار وأدوات وأفران وبقايا منازل ومساجد قديمة، تم التعرف من خلالها على حضارة وعادات وتقاليد المسلمين اللذين قطنوا تلك الأماكن، حيث تمت دراسة المجموعة الزجاجية موضوع الدراسة من خلال تصنيفها حسب الشكل العام أو الغرض الوظيفى لها، وقياس أبعادها ومحاولة استعادة واستكمال شكلها الأصلى ودراسة ما عليها من زخارف ملونة، والتوصية بترميم واستكمال ما يصلح منها وعرضه داخل متحف آزوف.

During the longstanding archaeological excavations on the territory of the Golden Horde city of Azak (present-day Azov city, Rostov region, South of Russia), there have been discovered and studied remains of medieval structures of residential and handicraft areas, bath-houses, mosques, fortification structures in the shape of an earth mound or a moat as well as several municipal Muslim burial grounds.

The finds of the Azov archaeologists dated by the XIII-XIV centuries include various wares made of ceramics, metal, bone, stone, glass, etc. The findings of ceramic crockery (jugs, bowls, water vessels, amphoras, etc.) are the most numerous. The ceramics complex of Azak were published in the museum catalogue. But until now researchers have paid a little attention to the glassware discovered in the memorial, Yet the range is quite wide. This study is devoted to the classification of glassware and illumination objects from the excavations in the medieval Azak. For the first time the authors make an attempt to give a brief characteristic to some repairable shapes of glass vessels.